Strona główna » Na bieżąco » Aktualności / wydarzenia » Archiwum » 2014 » Sierpień
Bądź na bieżąco z informacjami z Jarosławia, zostaw nam swój e-mail:

Aktualności / wydarzenia

Mała Akademia Słodkości zaprasza!

Fabryka Mondelez Polska Production Sp. z o.o. w Jarosławiu wychodzi z nową inicjatywą do wszystkich, którzy chcą zgłębić tajniki powstawania słodkich wyrobów. W zakładzie z ponad 80-letnią historią i tradycją wypieku znanych na całym świecie ciastek, powstała „Mała Akademia Słodkości”. Symbolicznego przecięcia wstęgi 28 sierpnia dokonał m.in. burmistrz miasta Andrzej Wyczawski.

W jarosławskiej Fabryce Ciastek pojawiło się wyjątkowe miejsce, dostępne dla wszystkich ciekawych procesu powstawania słodkich wyrobów. „Mała Akademia Słodkości", bo tak nazywa się nowy projekt, to inicjatywa pracowników fabryki, którzy w ramach wolontariatu będą przed zwiedzającymi odkrywać co w cieście „piszczy".

28 sierpnia w uroczystym otwarciu Akademii uczestniczył burmistrz Andrzej Wyczawski, który wspólnie ze starostą Jerzym Batyckim oraz archiprezbiterem jarosławskim ks. prałatem Andrzejem Surowcem dokonał symbolicznego przecięcia wstęgi. Na ręce dyrektora Fabryki Mondelez Polska Production Sp. z o.o., Michała Napieracza przekazał również list gratulacyjny, w którym czytamy: - Z wielką radością obserwuję prężną działalność Zakładu - nie tylko jako gospodarz miasta, ale i były pracownik - która sprzyja promocji Jarosławia, a produkty powstające w Fabryce są naszą wspaniałą wizytówką. Jestem przekonany, że „Mała Akademia Słodkości" będzie wyjątkowym miejscem dla lokalnej społeczności - miejscem nowych perspektyw i możliwości.

Zaproszeni goście zostali przyjęci w jednej z trzech części Akademii - sali kinowej z oryginalnymi, poddanymi renowacji fotelami z dawnego kina Westerplatte. W tym miejscu będzie można poznać historię nie tylko jarosławskiego zakładu, ale pozostałych sześciu fabryk w Polsce, obejrzeć filmy promocyjne, czy reklamy z rynków zachodnich. Zasadniczą część Akademii tworzy zespół sal ozdobionych kolorowymi grafikami, z których odwiedzający dowiedzą się m.in. że roczne zużycie czekolady do oblewania ciastek wystarczyłoby na wypełnienie dwóch basenów olimpijskich. Podążając wzdłuż symbolicznej rzeki San, goście poznają etapy powstawania słodkich wyrobów od surowców, przez skomplikowane procesy, po samodzielne przygotowanie i wypiek ciastek. Atrakcją jest też choćby „Wehikuł czasu fabryki ciasteczek" i „Miara słodkości", która wskaże czy jesteśmy „zbożowym łasuchem", czy może „łakomym pieguskiem". W ostatniej części Akademii - małej sali można poznać pozostałe fabryki i poczuć słodycz tego co produkują. - „Mała Akademia Słodkości" to projekt rozwojowy, więc tematy będą się jeszcze krystalizować - zapewniał dyrektor Michał Napieracz, podczas uroczystego otwarcia. Do odwiedzenia tego wyjątkowego miejsca Fabryka zaprasza wszystkich, w każdym wieku. To ciekawy pomysł zarówno dla nauczycieli na nietypową lekcję, jak i dla rodziców na spędzenie wolnego czasu z dziećmi. Akademię można odwiedzać bezpłatnie, od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-16.00, indywidualnie lub grupowo, po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym (tel. 16 621 28 41) dwa tygodnie przed wizytą.

Więcej zdjęć w GALERII. Zapraszamy!

Małgorzata Młynarska
Biuro Informacji i Komunikacji Społecznej
(29.08.2014 | aktualizacja 01.09.2014 07:46)
Fot. Małgorzata Młynarska
Archiwum
Listopad 2017
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12