Strona główna » Na bieżąco » Aktualności / wydarzenia
Bądź na bieżąco z informacjami z Jarosławia, zostaw nam swój e-mail:

Aktualności / wydarzenia

Wspólne gotowanie w Środowiskowym Domu Samopomocy

Mikołajkowy dzień w Środowiskowym Domu Samopomocy w Jarosławiu upłynął pod hasłem wspólnego gotowania potraw świątecznych. Cztery stanowiska z czterema różnymi przepisami czekały na podopiecznych ŚDS oraz zaproszonych gości. Losowanie numerów stanowisk wyłoniło zespoły, które przez prawie dwie godziny pracowały nad przygotowaniem wylosowanej, niekiedy trudnej, czasem nieznanej, ale niezwykle smacznej potrawy.

Wspólne gotowanie podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy, opiekunów, kierowników, pracowników oraz zaproszonych gości, miało na celu nie tylko integrację środowiskową, ale przede wszystkim radosne, miłe i twórcze spędzenie czasu. Dla niektórych uczestników wczorajsze, wspólne gotowanie wylosowanych potraw, było nie lada wyzwaniem. Nad całością i prawidłowością powstających potraw czuwał kulinarny artysta Janusz Pyra, na co dzień szef kuchni w Zamku Dubiecko. Wielka pasja gotowania, nieograniczona wyobraźnia, kulinarny kunszt, niesamowita wiedza, dawały się zauważyć na każdym kroku wspólnego gotowania. Zespoły, które zostały utworzone, z niezwykłą precyzją wsłuchiwały się w rady i wskazówki udzielane przez nieocenionego, doświadczonego i z ogromną pasją szefa kuchni.

W imieniu Burmistrza Miasta Jarosławia Waldemara Palucha we wspólnym gotowaniu wzięli udział Dariusz Tracz, zastępca burmistrza oraz Ewa Pieniążek, sekretarz miasta. Pani sekretarz wraz z Iwoną Stefanowską, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie oraz Beatą Brzuchacz, kierowniczką ŚDS-u, w drodze losowania trafiły do zespołu nr 1, który miał za zadanie wykonanie sandacza na kapuście wraz z pęczakiem z grzybami. Paniom dzielnie pomagał podopieczny Maciek. Zastępca D. Tracz wraz z Mariuszem Mitusiem, przewodniczącym PSONI Koło w Jarosławiu oraz Andrzejem Adamskim, pracownikiem UM Jarosławia, tworzyli męski zespół nr 3, którego zadaniem było wykonanie klusek maślanych z makiem i orzechami. Zespół nr 2 z wiceprzewodniczącą PSONI Koło w Jarosławiu, Katarzyną Lepszy, członkiem zarządu Elżbietą Biały oraz podopiecznym Przemkiem, przygotował zupę rybną z pulpetami i warzywnym makaronem, a zespół nr 4 z członkami zarządu Barbarą Kot i Jolantą Kukułką, podpiecznymi Maćkiem oraz Agatą, przygotował pierogi z karpia na borowikach duszonych w śmietanie. Zespoły miały na wykonanie zadania kulinarnego  około 2 godzin. Przez cały czas zmagań, dobrą radą i niezwykle cennymi wskazówkami służył szef kuchni. 

Radości było co niemiara. Bawiło nie tylko wspólne gotowanie, ale również odkrywanie tajników łączenia smaków, prawidłowego przyprawiania potraw, właściwej temperatury gotowania czy pieczenia, mieszania z odpowiednią intensywnością lub częstotliwością, a także estetyka przygotowania dań do wydania i degustacji.

Druga część kulinarnego przedsięwzięcia skupiła się właśnie na wspólnej degustacji przygotowanych potraw, do której zaproszono również pozostałych podopiecznych ŚDS.

W trakcie gotowania uczestników odwiedził św. Mikołaj wraz ze śnieżynką, których zwabił niesamowity zapach przygotowywanych potraw. Wszystkich gotujących, wspierających, a także nadzorujących, obdarował smakołykami.

Po wspólnej degustacji, sekretarz miasta wraz z zastępcą, zwiedzili również Centrum Wspomagania Rozwoju Małego Dziecka, mieszczące się w tym samym budynku. O centrum, w telegraficznym skrócie, opowiedziała Małgorzata Mituś, kierownik, fizjoterapeuta, oligofrenopedagog, nauczyciel Wczesnego Wspomagania Rozwoju Dziecka. Pani kierownik oprowadziła gości po pomieszczeniach do ćwiczeń, gabinetach lekarskich, pokazując możliwości i sprzęty rehabilitacyjne dla maluszków. Centrum Wspomagania Rozwoju Małego Dziecka rocznie pomaga około 400-500 dzieciom - jak wspomniała p. M. Mituś. Niestety potrzeb jest znacznie więcej, a na chwilę obecną centrum jest w stanie zaproponować dziecku kompleksową rehabilitację dopiero na czerwiec następnego roku. W przypadku tak małych dzieci, z tak poważnymi schorzeniami, czas niestety odgrywa niezwykle cenną rolę.

Na zakończenie spotkania zastępca D. Tracz wraz z sekretarz Ewą Pieniążek, w imieniu burmistrza W. Palucha, zaprosili wszystkich na Jarmark Bożonarodzeniowy oraz wspólną Wigilię na jarosławskim rynku. 

Barbara Brzezińska
Kancelaria Burmistrza Miasta
(07.12.2017 | aktualizacja 07.12.2017 07:33)
Fot. Barbara Brzezińska
Archiwum
Grudzień 2017
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31