Strona główna » Nasze wydawnictwa » październik, nr 10 (118) / 2002 » Różne
Bądź na bieżąco z informacjami z Jarosławia, zostaw nam swój e-mail:

Nasze wydawnictwa

październik, nr 10 (118) / 2002

Informacje państwowego powiatowego inspektora sanitarnego

Konkurs rysunkowy

"Świat pełen szczęśliwych, zdrowych uśmiechów"

  1. Konkurs przeznaczony jest dla dzieci w wieku: 6 - 8 lat i 9 - 11 lat.
  2. Prace plastyczne w formacie A3.
  3. Praca powinna być opisana na odwrocie (imię i nazwisko, dziecka, adres, wiek).
  4. Technika prac dowolna (ale powinna dotrzeć do organizatorów w stanie nienaruszonym).
  5. Nadsyłane prace nie powinny być rolowane.
  6. Termin nadsyłania prac upływa 31 marca 2003 roku.
  7. Prace należy nadsyłać na adres:

    Firma Colgate Palmolive Poland Sp. z o.o.
    Pl. Inwalidów 10
    01-552 Warszawa
    z dopiskiem "Świat pełen szczęśliwych uśmiechów".

* * *


Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Jarosławiu informuje, że dokonał oceny stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego otwartego oraz punktów małej gastronomii zlokalizowanych na terenie powiatu jarosławskiego za okres III kwartałów 2002r. Kontrolą sanitarną objęto: restauracje, bary, kawiarnie, smażalnie, punkty "fast-food" oraz pijalnie piwa.

Ogółem sklasyfikowano 106 zakładów żywieniowych z czego 5,7% obiektów otrzymało ocenę negatywną. Punktem dyskwalifikującym zakłady jest zatrudnianie personelu bez aktualnych książeczek zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Działalność gastronomiczną wstrzymano w jednej pijalni piwa z uwagi na rażące zaniedbania natury sanitarno-porządkowej oraz całkowity brak wody bieżącej zimnej i ciepłej. Ogółem przeprowadzono 180 kontroli sanitarnych. Nałożono 22 mandaty karne na sumę 3460 zł. Główne nieprawidłowości higieniczno-porządkowe egzekwowano postępowaniem mandatowym. Stwierdzono niedostateczny stan czystości i porządku pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, niewłaściwie wykonywane zabiegi mycia i dezynfekcji jaj, brudne urządzenia chłodnicze, niezachowanie higieny przy produkcji, rozmrażanie potraw na kilkanaście godzin przed obróbką termiczną, brudne i niedyzenfekowane sanitariaty dla personelu i konsumentów, niedomyte szkło bufetowe, otoczenie zakładów zaśmiecone, nie sprzątane na bieżąco.

Z analizy dokumentacji wynika, że zły stan sanitamo-techniczny stwierdzono w 48,1% skontrolowanych zakładów żywienia zbiorowego.

Na usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości w co drugim zakładzie została wydana decyzja administracyjna. Rażące zaniedbania natury sanitamo-porządkowej stwierdzono w co 6-tym zakładzie małej gastronomii oraz w co 5-tym zakładzie żywienia zbiorowego otwartego.W trakcie oceny pobrano do badań w kierunku pałeczek Salmonella udka z rożna.Pobrane próbki nie uległy zakwestionowaniu, co świadczy, że obróbka termiczna drobiu jest skuteczna. 

 

* * *


Z uwagi ma zbliżający się okres jesienno-zimowy sprzyjający zachorowaniom na grypę Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Jarosławiu informuje, że najlepszym sposobem zabezpieczenia się przed nią są szczepienia ochronne.

Grypa jest ostrą chorobą zakaźną przebiegającą z wysoką gorączką, bólami mięśniowymi oraz ogólnym złym samopoczuciem. Źródłem zakażenia jest chory człowiek. Zakażenie przenosi się drogą kropelkową przez kaszel lub śluz z nosa, także drogą kontaktów bezpośrednich.

Śmiertelność z powodu grypy jest mała, ale ze względu na bardzo dużą zapadalność i ogólną liczbę chorych liczba zgonów jest duża, szczególnie u osób z osłabioną odpornością, np. w podeszłym wieku. Grypa może powodować ciężkie powikłania. Do najczęstszych należą: zapalenie płuc i oskrzeli, zapalenie ucha i zatok czy nawet zapalenie mięśnia sercowego, mózgu i opon mózgowych.

Grypa jest chorobą występującą na całym świecie przez cały rok. Atakuje szczególnie silnie w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Zachorowania na grypę nasilają się od listopada. Maksimum zachorowań na grypę w Polsce notuje się w okresie: druga połowa stycznia-druga połowa marca.

Organizm zdrowego człowieka nabiera pełnej odporności już po 7-10 dniach od zaszczepienia, która utrzymuje się przez okres 12 miesięcy. Szczepionki przeciw grypie zawierają unieczynnione, zabite i oczyszczone składniki wirusa grypy i nie mogą powodować infekcji grypowej. U osób, u których grypa rozwinęła się pomimo szczepienia, szczepionka łagodzi przebieg choroby oraz zabezpiecza przed powikłaniami grypowymi.

Szczepienia przeciw grypie są w Polsce zalecane przez Ministerstwo Zdrowia. Szczepienie może być stosowane już od szóstego miesiąca życia. Szczepić powinny się przede wszystkim osoby powyżej 65 roku życia, przewlekle chorzy, szczególnie na choroby układu krążenia i oddechowego, chorzy na cukrzycę, astmę, osoby z immunosupresją (np. chorzy na AIDS). Ponadto szczepić powinny się osoby pracujące w dużych skupiskach ludzi (pracownicy służby zdrowia, szkolnictwa, handlu, transportu) oraz osoby pracujące na otwartej przestrzeni. 

 

Pamiętaj!
Skuteczną metodą profilaktyki przeciw grypie są szczepienia.

Najlepiej poddać się szczepieniu w okresie jesienno-zimowym.

Koszty szczepienia są niższe w stosunku do kosztów leczenia grypy i jej powikłań.

 

 

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
w Jarosławiu
Lek. med. Janusz Szynal
Numery archiwalne
Kwiecień 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30