Aktualności / wydarzenia

NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO

Dnia 17 września br. na Rynku w Jarosławiu o godz. 10.00 rozpoczął się Finał Regionalny VI Etapu Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Konkurs został zorganizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem tego przedsięwzięcia była promocja polskich regionalnych i lokalnych produktów. W konkursie wzięło udział 78 wystawców prezentujących ok. 178 produktów.

Honorowy patronat nad finałem regionalnym objął Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Burmistrz Miasta Jarosławia.

 

W skład Komisji Konkursowej weszli: Przewodnicząca Izabela Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; Jan Zwoliński - Redaktor naczelny Polskie Radio; Małgorzata Paul - Muzeum etnograficzne w Rzeszowie; Marek Gąsiorowski - Program Agro Smak 2; Janina Kamińska - Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego; Władysław Szczęch - Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.

Po dokonaniu degustacji i oceny zaprezentowanych potraw komisja przydzieliła nagrody.

 

Nagrody zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Burmistrza Miasta Jarosławia w następujących kategoriach:

 

"Produkty pochodzenia zwierzęcego" "Produkty pochodzenia roślinnego" "Napoje regionalne" "Produkty mieszane"

 

W kategorii "Produkty pochodzenia zwierzęcego" nagrody otrzymali:

 

I miejsce - Udziec wieprzowy - Andrzej Szarek Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK"

II miejsce - Pieczone mięso w wekach - Leokadia Gugała

III miejsce - Golonka babuni - Jan Fołta z Markowej

III miejsce - Salceson Pilznieński Przedsiębiorstwa Mięsnego TAURUS

 

Wyróżnienie:

 

- Udziec barani - Krystyna Wronowska KGW Rybne

- Szynka świąteczna z kością - Maria Majocha

- Kiełbasa swojska Krajana "Jasiołka" sp. z o.o. Dukla

 

 

W kategorii "Inne produkty regionalne" nagrody otrzymali:

 

I miejsce - Chrupaczki - Mieczysław i Maria Łabęccy

II miejsce - Krupiok KGW Krzeszów

 

 

W kategorii "Napoje regionalne" nagrody otrzymali:

 

I miejsce - Nalewka Żenicha - Czesława Zawadzka

II miejsce - Nalewka Miętowka - Maria Otwinowska

III miejsce - Nalewka Kruszon - KGW Krzeszów Teresa Łysikowska

 

 

W kategorii "Produkty pochodzenia roślinnego" nagrody otrzymali:

 

I miejsce - Chleb razowy łańcucki - Anna Surmacz PPHU ANMAR

II miejsce - Tort z fasoli "PIĘKNY JAŚ" - Zofia Dajniak

III miejsce - Towarzystwo

 

Wyróżnienie:

 

- Brusznica z Gruszką - Janina Czaban

- Dżem jarzębinowo-jabłkowy - Bronisława i Janusz Wołowiec

 

 

 

Nominacje do "Perły 2006" przyznawanej na Targach Polagra w Poznaniu otrzymali:

 

- Kiełbasa pradziada - Paweł Krajmas Jasiołka sp. z o.o. Dukla

- Staropolski Chleb Sanacyjny Pieczony na liściu kapusty - Anna Surmacz PPHU ANMAR

- Bulwiok - Gospodynie z Futomy działające przy Zespole "FUTOMIANIE"

 

 

Jarosławianie zwiedzający kramy z żywnością mogli degustować potrawy wykonane metodami tradycyjnymi. Była to swoista uczta dla podniebienia niejednego smakosza. Różnorodność wystawianych produktów świadczy o bogactwie smaków i tradycji kulinarnej, która przekazywana jest przez gospodynie młodszym pokoleniom. Dziedzictwo kulinarne to element dziedzictwa narodowego Polaków.

Oprócz wyśmienitych regionalnych produktów spożywczych można było również obejrzeć prezentację rękodzieła ludowego.

W trakcie trwania konkursu odbyły się występy artystyczne kapel ludowych, solistów Miejskiego Ośrodka Kultury w Jarosławiu oraz występ Orkiestry Dętej OSP z Pruchnika. Gościem specjalnym była grająca na harmonijce ustnej Beata Kossowska z Zespołem Le Blue. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci i dorosłych.

Wydzial Kultury, Turystyki i Promocji Miasta
(20.09.2006 | aktualizacja 29.11.2007 21:53)
Bogactwo smaków potraw regionalnych
Bogactwo smaków potraw regionalnych
Komisja Konkursowa oceniająca produkty regionalne
Komisja Konkursowa oceniająca produkty regionalne
Rękodzieło ludowe
Rękodzieło ludowe
Zwycięzca - I miejsce w kategorii "Napoje regionalne" - Nalewka Rzenicha - Czesława Zawadzka
Zwycięzca - I miejsce w kategorii "Napoje regionalne" - Nalewka Rzenicha - Czesława Zawadzka
Zwycięzca - I miejsce w kategorii "Produkty pochodzenia zwierzęcego" - Udziec Wieprzowy - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK"
Zwycięzca - I miejsce w kategorii "Produkty pochodzenia zwierzęcego" - Udziec Wieprzowy - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK"
Regionalne stroje folklorystyczne
Regionalne stroje folklorystyczne
Kolorowe stoły....pełne przysmaków
Kolorowe stoły....pełne przysmaków
Zastępca Burmistrza Miasta Jarosławia Tadeusz Pijanowski wraz z członkami Komisji oceniającej
Zastępca Burmistrza Miasta Jarosławia Tadeusz Pijanowski wraz z członkami Komisji oceniającej
Beata Kossowska z Zespołem LeBlue                 tekst i zdjęcia: Anita Banaś
Beata Kossowska z Zespołem LeBlue tekst i zdjęcia: Anita Banaś
Copyright © 2014 Urząd Miasta Jarosławia, ul. Rynek 1, 37-500 Jarosław
Tel.: +48 16 624 87 00, faks: +48 16 624 87 65